Все розпочалося з пам’ятника Лесі Українки або початок співпраці з Саскачеванським університетом

Автор(и)

  • Yuriy Makar Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

DOI:

https://doi.org/10.31861/mhpi2016.33-34.26-32

Анотація

Автор у формі спогадів відтворив походження і характер Угоди про співпрацю з Саскачеванським університетом. Йому за дорученням тодішнього ректора Чернівецького університету професора Костянтина Червінського довелося зустрітися наприкінці червня 1977 р. у Києві з президентом канадського Університету Робертом Беґґом і започаткувати переговори про майбутню Угоду.

А все справді розпочалося з пам’ятника Лесі Українці, встановленого роком раніше на території Саскачеванського університету, що у місті Саскатуні. Скульптуру роботи Галини Кальченко подарувало Товариство культурних зв’язків з зарубіжними українцями Україна. Тож воно й запросило канадського ректора з дружиною відвідати Україну. Той, у свою чергу, запропонував укласти Угоду з одним із західноукраїнських університетів. Міністерство вищої і середньої спеціальної освіти УРСР визначило для цього Чернівецький університет. Найцікавішим стало те, що містили пропозиції Саскачеванського університету. В них йшлося про вивчення української мови, культури та історії України. Крім того, ними передбачався обмін групами студентів. Подібного у співпраці з західними університетами до того не траплялось.

Угода урочисто підписали обидва ректори 5 липня 1977 р., на умовах запропонованих канадською стороною. У Москві зміст Угоди відредагували, вилучивши з неї пункт про обмін студентами. Канадських Чернівецький міг приймати, а своїх посилати не міг. Замість них міг відряджати своїх викладачів. Сасакачеванський університет з розумінням віднісся до проблеми. Але згодом, вже перед розпадом СРСР з’явилася можливість посилати до Канади й чернівецьких студентів. Угода постійно продовжується. У наступному 2017 році – їй виповнюється 40 років. На думку автора, було б доцільно продовжити її й надалі.

Автор поставив собі за мету не наукове дослідження проблеми, а лише поділитися спогадами про свою участь у підготовці Угоди про співпрацю нашого Університету з канадським Саскачеванським університетом, укладеної 5 липня 1977 р., та її втілення у життя. Для цього використав матеріали свого невпорядкованого родинного архіву.

Ключові слова: Леся Українка, Саскачеванський університет, Чернівецький університет, Угода про співпрацю

Біографія автора

Yuriy Makar, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича

Доктор історичних наук, профессор, завідувач кафедри міжнародних відносин

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-08-25

Як цитувати

Makar, Y. (2017). Все розпочалося з пам’ятника Лесі Українки або початок співпраці з Саскачеванським університетом. Історико-політичні проблеми сучасного світу, (33-34), 26–32. https://doi.org/10.31861/mhpi2016.33-34.26-32

Статті цього автора (авторів), які найбільше читають