Україна в сучасних глобалізаційних процесах: виклики національній державі

Автор(и)

  • Людмила Новоскольцева Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

DOI:

https://doi.org/10.31861/mhpi2020.42.70-76

Ключові слова:

глобалізація, державний суверенітет, національна держава, транснаціональні корпорації

Анотація

В умовах формування глобального порядку і пов’язаної з цим зміни міжнародної системи, що склалася, все гостріше стоїть завдання визначення історичних перспектив держави. Зростаючу напруженість між суб’єктами міжнародних відносин супроводять і зміни наших уявлень про найкращу форму організації публічної влади - ідеальний політичний інститут, його роль, місце і призначення в сучасному суспільстві. У ХХ-ХХІ столітті світ зіштовхнувся з прискоренням транснаціоналізації, посиленням взаємозалежності держав і становленням міжнародного порядку за допомогою ООН та інших міжнародних організацій, а також з таким явищем як ”розмивання” державного суверенітету. Інформаційна революція та взаємодія культур і цінностей посилили тенденцію до побудови демократичних суспільств і боротьби за права та свободи людини. Глобалізація підриває здатність держави підтримувати кордони та здійснювати суверенітет. Держави сьогодні можуть бути юридично суверенними, але на практиці вони вимушені вести переговори з усіма акторами світової сцени, унаслідок чого свобода їхніх дій значно обмежується. Держава, що виступала на різних етапах історичного розвитку в якості упорядковуючого начала суспільства, у своєму нинішньому стані стала недостатньо ефективним інструментом для досягнення глобальних цілей цивілізації. Розвиток сучасного світу характеризується процесами глобалізації, що посилює універсалізацію всіх сфер життя суспільства і безумовно не може не впливати на функціонування національних держав. Глобалізація змушує переглядати традиційні принципи суверенітету у зв’язку зі змінами уявлень про різницю між внутрішньою і зовнішньою, державною і міжнародною, територіальною й не територіальною політикою. Основним ризиком сучасних глобалізаційних процесів є утвердження принципів загальної стандартизації та уніфікації суспільного життя, яке супроводжується втратою національної специфіки й позначається на етиці стосунків між людьми, організаціями і державами. В сучасних умовах глобалізації й інтенсивної трансформації цивілізаційних процесів розвитку посилюється тенденція до збереження і захисту права на ідентичність кожного окремого соціуму. Набуття Україною незалежності передбачає формування цілісної громадсько-політичної, самоідентифікованої спільноти, спроможної протистояти внутрішнім і зовнішнім викликам. В Україні триває процес становлення повноцінної держави-нації зі своїми інтересами. Дана проблема також актуалізована амбітною метою, що поставлена, щодо входження України до сорока найрозвиненіших країн світу.

Біографія автора

Людмила Новоскольцева, Луганський національний університет імені Тараса Шевченка

Кандидат політичних наук, доцент кафедри політології та правознавства

Посилання

Arseienko, A. (2010), Hlobalizatsiya chy polyarizatsiya: shcho chekaye svit? Uryadovyy kurier, 22 kvitnia.

Bzhezinskyy, Z. (2006), Vybir: svitove panuvannya chy svitove liderstvo. Рer. z anhl. A.Ishchenka. Vyd. dim «Kyyevo-Mohylyanska akademiya», Kyiv, 203 s.

Bilorus, O. (1999), Komu zahrozhuiut zarubizhni transformatsii. Viche, No. 3, s. 12 – 17.

V Berlini proyshla konferentsiya «Natsionalni derzhavy v umovakh yevropeyizatsiyi, amerykanizatsiyi ta hlobalizatsiyi. Available at: http:// www.rian.ru (Accessed: 1 August 2020).

Yevropa khoche buty polyusom. Available at: http: www.nns.ru (Accessed: 2 August 2020).

Zemlyanaya, S. Novyy kosmopolitizm i znameniya vremeni. Natsionalnoye gosudarstvo v kontekste globalizatsii. Available at: http:// lists.ng.ru (Accessed: 10 July 2020).

Izvekov, N. Kakiye gosudarstva nuzhny TNK? Available at: http: // www. rau.su: (Accessed: 1 August 2020).

Kamer, Kh.-R. Natsyonalnoye gosudarstvo poka prodolzhayet zhit Available at: http://www.deutschebotschaft-moskau.ru (Accessed: 3 July 2020).

Kuvaldin, V.(2003), Hlobalnost: novoie izmereniie chelovecheskoho bytiia. M.S.Horbachev i dr. Hrani hlobalizatsyi: Trudnyie voprosy sovremennoho razvitiia. Alpina Pablisher, Moskow, 592 s.

Turaiev, V.A. (2002), Hlobalnyie Vyzovy Chelovechestvu / V.A.Turaiev. Lohos, Moskow, 387 s.

Fisherman, T. Gosudarstvo ostanetsya silnym. Kritika kritiki globalizatsii. Available at: http:// www.inosmi.ru (Accessed: 1 August 2020).

Shvarts, Z. Sudba natsionalnogo gosudarstva. Zamechaniya k statye Khansa-Rudolfa Kamera. Available at: http://www.deutschebotschaft-moskau.ru (Accessed: 3 August 2020).

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-12-15

Як цитувати

Новоскольцева, Л. (2020). Україна в сучасних глобалізаційних процесах: виклики національній державі. Історико-політичні проблеми сучасного світу, (42), 70–76. https://doi.org/10.31861/mhpi2020.42.70-76