Історія лютеранства у дослідженнях Яна Пошаковського

Historia luteranizmu opisana przez Jana Poszakowskiego

Автор(и)

  • Юстина Жуковська Поморська академія в Слупську

DOI:

https://doi.org/10.31861/mhpi2022.45.215-227

Ключові слова:

лютеранство, Реформація, релігія, єресь, Марцін Лютер, Ян Пошаковський, Церква

Анотація

Метою статті є представлення витоків і поширення лютеранства в Європі, як це сприймали єзуїти та історик Ян Пошаковський. Він був єзуїтом, учителем та істориком. Автор кількох книг на історичну та богословську тематику. Один з тем, названий лютеранською історією, детально описує етапи реформаторського руху, зокрема лютеранство, в європейських країнах. Автор починає свою історію лютеранства з 16-го століття, але також посилається в деяких фрагментах на більш ранні епохи, що закінчуються Тридцятилітньою війною. Історична перспектива особливо цінна в цьому творі, так як автор також описує події, близькі за часом для нього. Передумова статті полягала в тому, щоб пов'язати історію, написану Яном Пошаковським, з історією, написаною пізнішими авторами. Основним джерелом написання статті є «Історія Лютерська» Яна Пошаковського, а також кілька літературних творів з історії Церкви та історії Реформації. Релігійний рух у XVI столітті виріс на основі суспільно-політичних конфліктів і привів до постійного розколу в Римській церкві, а отже, до виникнення протестантизму Обговорювана робота Пошаковського представляє біографію Мартіна Лютера. Автор, маючи в своєму розпорядженні твори Лютера, детально перерахував питання, які сформували основи доктрини лютеранства. Він також не згадав про поширення лютеранської науки в інших країнах, зокрема в Данії, Норвегії та Швеції. У книзі першої лютеранської історії автор представив Пруссію, Литву, Латвію як єдину націю, він також обговорив обставини приведення тевтонських лицарів до Пруссії. Друга книга лютеранської історії описала час від лютеранської пролиття його релігійної звички до часу Аугсбурзької конфесії. Пошаковський також представив короткий історичний нарис поширення християнської віри в самій Лівонії. Вона була заснована тут на історії, написаній колегією Ryskie Societatis Iesu. Далі автор описав війни з Москвою за Лівонію і захоплення Риги Стефаном Баторієм, який привів туди єзуїтів.

Біографія автора

Юстина Жуковська, Поморська академія в Слупську

Доктор гуманітарних наук в галузі історії, доцент Інституту історії

Посилання

Bues A., (1998), Historia Niemiec XVI-XVIII wieku, Warszawa.

Friedenthal R., (1991), Marcin Luter. Jego życie i czasy, Warszawa.

Historya Luterska o Początkach y rozkrzewieniu się tej sekty, Oraz niektóre rewolucje w sobie zawierająca, światu Polskiemu Ogłoszona przez Xiędza Jana Poszakowskiego Soc. Jesu Teologa, Roku Pańskiego 1745 w Wilnie, ss. 632.

Janikowski E.,(1978), Ksiądz Jan Poszakowski – polski apologeta XVIII w. Życie i twórczość, „Studia Theologica Varsaviensa”, nr 2.

Kłoczowski J., (1986), Kościół katolicki w świecie i w Polsce. Szkice historyczne, Katowice.

Kościelny P., (2017), Dzieje Reformacji w Polsce, Warszawa.

Lecler J., (1964), Historia tolerancji w wieku reformacji, przeł. H., L. Kuhn, t. I-II, Warszawa.

Leksykon religioznawczy, W. Tyloch, red., (1988), Warszawa.

Litak S., (1994), Od reformacji do Oświecenia. Kościół katolicki w Polsce nowożytnej, Lublin.

Mackenney R, (1997), Europa XVI wieku. Ekspansja i konflikt, przeł. A. Staniewska, D. Dywańska, Warszawa.

Sobańska-Bondaruk M., Bogusław-Lenard S., oprac., (1999), Wiek XVI-XVIII w źródłach. Wybór tekstów źródłowych z propozycjami metodycznymi dla nauczycieli historii, studentów i uczniów, Warszawa.

Szostek., A., red., (2000), Encyklopedia katolicka, t. VIII, Lublin.

Wielkie biografie. Encyklopedia PWN, (2007), t. I, Warszawa.

Wójcik Z., (2001), Historia powszechna XVI-XVII, Warszawa.

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-06-27

Як цитувати

Жуковська, Ю. (2022). Історія лютеранства у дослідженнях Яна Пошаковського: Historia luteranizmu opisana przez Jana Poszakowskiego. Історико-політичні проблеми сучасного світу, (45), 215–227. https://doi.org/10.31861/mhpi2022.45.215-227