Операція «Вісла» у Бещадах: діяльність 1-ї дивізії Корпусу внутрішньої безпеки - Мотика, Ґжеґож (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
У статті розглядається проблема участі спеціальної дивізії Корпусу внутрішньої безпеки (Korpus Bezpieczeństwa Wewnętrznego – КВБ) в операції «Вісла». Ця формація, створена за зразком Внутрішніх військ НКВД, була більш індоктринована і віддана комуністичній партії, ніж частини Війська Польського. Створена в квітні 1947 р. дивізія складалася з 4623 солдатів. Таким чином вона становила чверть сил, що здійснювали депортації. З 28 квітня до кінця липня дивізія виселила 8867 осіб. Як зазначає автор, 2/3 переселенців становили жінки та діти. Незалежно від цього до більших населених пунктів було переселено 1600 місцевих поляків. Паралельна протипартизанська діяльність розбила місцеві відділи УПА і змусила їх прориватися до УРСР або на Захід. На думку автора участь КВБ в операції «Вісла» підкреслює її ідеологічний та репресивний характер, а також спрямованість проти всієї української меншини.