Відносини України та США напередодні повномасштабної російсько-української війни - Пашков, Віктор (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2024)
У статті розглядаються динаміка й основні події українсько-американських відносин на початку каденції Дж. Байдена (2021 р.). Завдяки аналізу публічних заяв, офіційних документів і дій з’ясовуються міркування та позиції сторін, основні напрямки та проблеми у двосторонній співпраці. Визначено, що попри задекларовані наміри оживати стратегічне партнерство між країнами, у 2021 р. українсько-американські відносини відзначалися кулуарною напруженістю та прохолодністю, які були породжені імітацією активності у проведенні реформ адміністрацією В. Зеленського. У цей період центральне місце у порядку денному двосторонніх відносин України та США займали питання безпеки, підтримки реформ, боротьби із корупцією та добудови трубопроводу «Північний потік – 2». Із цих напрямків лише у сфері безпеки спостерігалася стабільна динаміка співпраці. Проаналізовано зміст нової Хартії стратегічного партнерства Україна-США від 10 листопада 2021 р. Виявлено, що концептуально вона не запропонувала якісного поглиблення відносин, а лише закріпила досягнутий рівень партнерства між країнами. У документі найбільшу увагу приділено питанням безпекової співпраці та економічних трансформацій в Україні з наголосом на реформах і боротьбі з корупцією.