Угода, перевірена часом і значимістю - Макар, Віталій; Макар, Юрій (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Нинішнього року виповнюється 45-ліття Угоди про співпрацю Чернівецького університету з канадським Саскачеванським університетом. Її підписали керівники обох навчальних закладів – ректор Костянтин Червінський і президент Роберт Бегг – 5 липня 1977 року. Для Чернівецького університету вона стала першим документом міжнародного співробітництва з того часу, коли він став радянським вищим навчальним закладом, а згодом, внаслідок розпаду СРСР відповідно українським. Сьогодні таких угод Чернівецький університет налічує понад 200 з університетами багатьох країн світу. Проте угода із Саскачеванським університетом відкрила цей переконливий реєстр договорів, укладених згодом з іншими університетами світу. Особливістю угоди було те, що вона вперше за всю тривалу історію перебування України у складі СРСР укладалась на засадах співпраці у сфері українознавчого спрямування. На пропозицію канадської сторони вона мала включати вивчення української мови, а також української культури та історії України, що відповідало запитам її студентів і викладачів. У свою чергу, це не суперечило й інтересам української сторони. Проте зміст угоди не узгоджувався з нормами тодішньої радянської ідеології. З того приводу виникли проблеми з обміном студентами – українських заборонили відряджати до Канади. Спільними зусиллями обох університетів згодом вдалося подолати перепону. Угода неодноразово продовжувалася і залишається діючою. Завдяки їй в Чернівецькому університеті започатковано канадознавчі студії, створено Центр канадських студій імені Рамона Гнатишина. Реалізація угоди сприяла порідненню міст розташування університетів, що проявилося в обміні школярами, вчителями, митцями, зав’язалися господарчі контакти. Загалом вона принесла обопільні користі. Сподіваємося на її продовження, що в умовах російської агресії проти України набуває виняткового значення.