Безпекова політика Канади після завершення «холодної війни»: нові виклики ХХІ століття - Федуняк, Сергій (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
В статті аналізується безпекова політика Канада в контексті нових загроз і викликів, що виникли наприкінці ХХ – на початку ХХІ століття. Метою дослідження є аналіз трансформації підходів, інструментів і механізмів забезпечення національної безпеки в умовах пост біполярного світу, а також розгортання «нової холодної війни». Радикальні зміни системи міжнародних відносин сприяли перегляду Канадою своєї ролі і місця у світі. Поява нових загроз і викликів на рубежі століть в контексті розгортання «нової холодної війни» внаслідок агресивного імперського ревізіонізму Російської Федерації змусила Країну кленового листу поглибити і розширити інструменти і механізми забезпечення національної безпеки. Аналіз концептуальних підходів та конкретної політики засвідчує, що Канада в цілому дотримується багаторівневого міжнародного підходу на основі широкої концепції безпеки. Це, зокрема, стосується боротьби з міжнародним тероризмом та розповсюдженням зброї масового знищення, подолання регіональних конфліктів тощо. Російська агресія в Україні повернула значимість та практичний інтерес до традиційної безпеки, що для Канади, зокрема, передбачає зростання витрат на оборону, модернізацію збройних сил та підтвердження безпекових зобов’язань в рамках статті 5 Статуту НАТО, а також стратегічного партнерства з Україною.