Співпраця Грузії та України з НАТО: минуле, сучасний стан та перспективи - Ткешелашвілі, Ірина (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Україна та Грузія вкрай зацікавлені у вступі до альянсу, що відображено у їхніх ключових зовнішньополітичних документах. Обидві країни пережили низку втрат, зумовлених як військовими діями, так і різноманітними видами гібридної війни, породженої агресивними кроками з боку Російської Федерації. Україна та Грузія віддані курсу на вступ до НАТО, оскільки серед їхніх правлячих еліт існує переконання, що гарантією суверенітету та територіальної цілісності обох держав є підтримка та допомога з боку євроатлантичної спільноти. Відповідно, керівництво обох держав усвідомлює важливість подальшого виконання рекомендацій з боку офіційного Брюсселя з метою підвищення обороноздатності до відповідності стандартам НАТО. Грузія ще на початку ХХІ ст. заявила про готовність на державному рівні виконати всі вимоги для вступу до НАТО і в 2002 році були внесені відповідні зміни в грузинське законодавство. У 2002 р. про членство в НАТО як стратегічну зовнішньополітичну мету заявило також керівництво України. Щоправда, у наступні роки в міру різних причин, в українській зовнішній політиці можна відзначити коливання від прозахідного до проросійського курсів. Це мало свій негативний вплив для євроатлантичного шляху України. Вступ до Північноатлантичного альянсу – це добра можливість для Грузії та України реалізувати дієву оборонну політику та зробити внесок у захист миру та регіональної стабільності у Східній Європі та Південному Кавказі. Водночас, опір з боку Росії в цьому контексті є суттєвим стримуючим фактором на шляху Грузії та України до НАТО. Події Серпневої війни та війна на українських територіях, починаючи з 2014 р., свідчить про те, що Кремль заради недопущення входження Грузії та України до НАТО готовий до відкритої військової агресії. Широкомасштабна війна Росії проти України завдала вагомого удару по геополітичних амбіціях Кремля. Водночас попри суттєву, в тому числі військову допомогу для української держави з боку західних держав, питання її членства в НАТО так само як і Грузії залишається відкритим.