Концептуальні підходи щодо порівняльного аналізу міжнародного та світового порядку в сучасних міжнародних відносинах - Гетьманчук, Микола; Штрайхер, Олена (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
Стаття присвячена важливій науковій проблемі – тлумаченню понять сучасного міжнародного і світового порядку. Особливу увагу приділено концептуальним підходам дослідження понять світового та міжнародного порядку і легітимності, як основній умові їх формування. Наголошено, що міжнародний порядок є життєздатним за умови, коли буде добровільно прийнятий якщо не всіма, то, принаймні, більшістю міжнародних акторів. Показано, що поняття «світовий порядок» відображає зростаюче усвідомлення спільної відповідальності людей і народів за стан нашої планети. Висвітлено підходи до становлення та розвитку світового порядку у ХХІ ст. та досліджено ідеологічну сферу нового світового порядку, яку вбачають у світових глобальних процесах, концентрації світових капіталів, формуванні особливої громадської думки за допомогою засобів масової інформації . Звернуто увагу на проблему справедливого та демократичного світового порядку у контексті спеціальної резолюції Генеральної Асамблеї ООН «Сприяння демократії і справедливому міжнародному порядку». Особлива увага звертається на концепцію відомого американського політолога С. Хоффмана, який пропонує розрізняти міжнародний порядок, що може існувати без наявності світового порядку, і світовий порядок, який не може бути встановлений без міжнародного порядку. Досліджуються типи міжнародного порядку: конкурентний порядок, порядок координації, порядок субординації, гегемоніальний порядок, імперський порядок, порядок кондомініуму. Відзначено позицію американського дослідника Г. Кіссінджера, який стверджує, що кожний світовий порядок є виразником прагнення до постійності, стабільності, зовнішньополітичного балансування, однак всі елементи, що його формують, постійно змінюються, а це впливає на скорочення тривалості міжнародних систем. У статті проаналізовано ідеї колективного світового порядку американського політолога З. Бжезінського і висвітлено погляди представників Римського клубу на питання формування міжнародного та світового порядку.