Діяльність Центру румунських студій в контексті гуманітарної політики України - Мельничук, Любов (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2024)
Співпраця держав, навчальних закладів та окремих людей відіграє провідну роль в процесі європейської інтеграції. Україна – незалежна країна Європи, котра прагне до розвитку різнобічних відносин добросусідства з Румунією як на двосторонньому рівні, так і в рамках міжнародних та регіональних структур. Інтерес до послідовної підтримки та висхідного розвитку українсько-румунського діалогу засвідчується невичерпними історичними, культурними та духовними зв’язками. Схожість стратегічних орієнтирів двох держав складає підґрунтя для розбудови і зміцнення співпраці між Україною та Румунією. Авторка статті проаналізувала та висвітлила роботу Центру румунських студій (ЦРС) при Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича як наукової організації, яка об’єднує науковців різних галузей, а саме: фахівців з міжнародних відносин, політологів, істориків, філософів, юристів, етнологів, економістів, які цікавляться румунською проблематикою, україно-румунськими та румуно-українськими стосунками з метою наукового, інформаційного обміну та координації дій науковців у цій сфері. ЦРС створено рішенням Вченої ради Чернівецького національного університету як його структурний науковий підрозділ. Зазначено, що для виконання своїх завдань Центр може взаємодіяти з іншими центрами та організаціями зі спільними цілями та завданнями, підтримувати міжнародні контакти та зв’язки, ініціювати укладання відповідних угод, а також брати участь у здійсненні заходів, що не суперечать міжнародним зобов’язанням України, чинному законодавству та Статуту ЧНУ. Підкреслено, що головною метою Центру румунських студій є дослідження румунської тематики, зокрема, політики, історії, культури, вивчення україно-румунських та румуно-українських історичних та культурних відносин, а також особливостей сучасної зовнішньої політики Румунії. У цьому контексті передбачається розвиток наукових зв’язків між українськими та зарубіжними науковцями, які займаються окресленою проблематикою.