Основні напрями історико-топографічних досліджень українських міст - Каліщук, Оксана; Стрільчук, Людмила (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
У статті аналізуються основні напрямки та проблеми історико-топографічних досліджень українських міст періоду середньовіччя та ранньомодернї доби. Одним із важливих напрямків історичних досліджень є вивчення історичної топографії поселень на різних етапах їх еволюції. Необхідною умовою таких досліджень є вивчення історичної топографії поселень на різних етапах розвитку. Доволі часто причиною недостатньої вивченості історико-топографічних домінант середньовічного міста є обмежена кількість наративних свідчень з історії міста, серед яких відсутній розгорнутий топографічний опис. У такому випадку, безсумнівно, особливого важливого значення набуває комплексне використання вербальних, картографічних й археологічних джерел. Тільки поєднання даних топоніміки, історичної топографії з археологічними та писемними джерелами, їх взаємоверифікація та доповнення можуть дати цікаві наукові результати. Без даних історичної топографії немислимі студії просторової історії, історичної урбаністики, вона є підґрунтям соціотопографії. Дослідження топографії середньовічного міста включає цілу низку проблемних питань: час і послідовність заснування різних частин міста й втрачених забудов, топоніміку та її зміни, ступінь достовірності літописних свідчень й інших писемних джерел, археологічний матеріал, межі міста, зовнішні дороги, тощо. Увага до проблем історичної топографії українських міст у різні періоди зумовлена необхідністю випрацювання і усебічного відтворення характерних особливостей розвитку міського простору. Розгляд різних аспектів історичної топографії середньовічних та ранньомодерних міст України дозволяє простежити динаміку потужних міських центрів у часі та просторі. Проте, на сьогодні, чимала частина історичних міст України не стали об’єктом комплексного наукового дослідження. Серед інших напрямів студій з історичної топографії останнім часом актуалізується створення віртуальних моделей міських укріплень у форматі 3d з прив’язкою до Global Position System. Адже новітні технології дозволяють бачити глибше та розв’язувати ті наукові завдання, постановка яких ще донедавна виглядала фантастичною.