Організаційно-розвідувальна діяльність польської військової розвідки у Підкарпатській Русі в другій половині 1930-х років - Колаковскі , Піотр (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
Метою дослідження є представлення організації та різних аспектів діяльності польської військової розвідки другої половини 1930-х років у Підкарпатській Русі, яка в міжвоєнний період була в складі Чехословаччини. Методологія дослідження ґрунтується на аналізі маловідомих архівних джерел з діяльності польської військової розвідки та узагальнень попередніх напрацювань істориків. У статті систематизовано та уточнено положення щодо організації та діяльності польської військової розвідки в Підкарпатській Русі. Встановлено, що у другій половині 1930-х років польська військова розвідка активно працювала в Підкарпатській Русі, а початком цієї діяльності став ще 1919 р. Інтерес польських спецслужб у цьому регіоні був викликаний насамперед планами створення спільного польсько-угорського кордону, недопущення повстання там української держави, яка б становила потенційну загрозу безпеці ІІ Речі Посполитої. Відділ ІІ Головного штабу (ГШ) Війська польського (ВП) (Oddział II Sztabu Głównego Wojska Polskiego) своєчасно інформував урядові чинники Польщі про військово-політичну та соціально-економічну ситуацію в Підкарпатській Русі. Розвідувальна активність Відділу ІІ ГШВП активізувалася в Підкарпатській Русі восени 1938 р. і, особливо, в березні 1939 р. під час окупації угорською армією.