Історична пам’ять міста Славута як детермінанта формування національної ідентичності його мешканців - Можгін, Віктор (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
У наш час акцент на конкретному місці як предметі дослідницького процесу набуває все більшої популярності серед дослідників. Парадоксально, але атомізація території країни дозволяє краще зрозуміти складні структури, які вона формує, і додатково створює можливість робити ретельні висновки, які можна використати у процесі формулювання загальних теорій. Стаття висвітлює проблематику конструювання історичної пам'яті конкретного міста як складової національної ідентичності країни. Завданням було вивчення думок жителів конкретного містечка щодо того, який історичний період, на їхню думку, найбільше впливає на побудову громади, що в свою чергу має істотне значення на формування національної ідентичності і загальновизнаних цінностей в цій спільноті. Проведення досліджень у маленькому українському містечку також важливо, оскільки такі місця є найбільш автентичними, зокрема, з перспективи імовірного аналізу більш загальних національних процесів. Стаття містить презентацію результатів дослідницького процесу, зреалізованого у 2018-2020 рр. у м. Славута (Хмельницької обл.). Реалізація дослідження була фінансована з гранту отриманого на Факультеті Міжнародних і Політичних Досліджень Ягеллонського Університету в Кракові, Польща.