Правове регулювання політики: законодавство держав Європи та України про територіальне самоврядування - Бурдяк, Віра (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2024)
Мета статті полягає у дослідженні особливостей правового регулювання політики в державах Європи щодо територіального самоврядування, яке здійснюється на основі конституцій і законів держав регіону. З початку ХХІ ст. помітне зближення правових систем держав ЦСЄ, інтегруючу роль в яких відіграє Європейська хартія місцевого самоврядування. На ній основані конституції і конституційні акти держав Європи, інші міжнародні документи місцевого самоврядування, які враховують історичний досвід, специфіку розвитку держав, досягнення сучасної науки і практики у даній сфері. Конституція кожної з аналізованих держав визнає органи місцевого самоврядування однією з підвалин демократії, при якій держава гарантує право та реальну здатність територіальних спільнот громадян, і сформованих ними органів, самостійно вирішувати певну частину публічних справ. Це – те спільне, що робить місцеве самоврядування у різних державах подібним.