Україна в міжнародних космічних проєктах: історичний контекст - Войтюк, Олена; Шевчук, Андрій (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2024)
Надзвичайна складність сучасних викликів обумовлює нагальну потребу в посиленні міжнародної співпраці у сфері науково-технічного прогресу та інноваційних розробок. Україна володіє значним науковим та технологічним потенціалом у ракетно-космічній галузі, який може бути задіяний в міжнародних проєктах. Пріоритетними напрями розвитку космічної галузі України є удосконалення існуючих і створення нових зразків ракетно-космічної техніки у межах міжнародного співробітництва. Участь українських науковців у міжнародних програмах забезпечує доступ до передових світових технологій та знань, що робить її вагомим партнером для міжнародної співпраці. Для визначення передумов, специфіки та виокремлення ключових історичних етапів розвитку міжнародної співпраці українських науковців у космічній галузі ми застосовували загальнонаукові і спеціальні історичні методи (ретроспективний, періодизації, проблемно-хронологічний, предметно-логічний, порівняльно-історичний, аналізу, синтезу і класифікації). В умовах напруженої геополітичної ситуації в Україні, аналіз історичного контексту співпраці з іншими країнами в космічній галузі дозволяє більш детально дослідити та оцінити роль українських фахівців у вирішенні питань національної безпеки і глобальних проблем людства. Участь в міжнародних космічних програмах свідчить про інноваційний потенціал України та підвищує її авторитет на світовій арені.