У пошуку «золотої середини»: політична діяльність Аурела Ончула першої чверті ХХ ст. - Жалоба, Ігор; Піддубний, Ігор (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2024)
Аурел Ончул є одним з політичних діячів Буковини, який розпочав свою політичну діяльність на початку ХХ ст., намагаючись здобути для своєї політичної позиції визнання як на крайовому рівні, так і на загальнодержавному. Здобуття політичної позиції відбувалося за рахунок проведення активної кампанії через газету “Privitorul”, намагаючись продемонструвати відмінність власної організації від вже існуючих політичних сил. Пошук союзників вів до контактів з представниками політичних сил євреїв та українців, як і до зміни політичних партій, в діяльності яких брав участь. Намагання опиратися на союз з політичними лідерами українців стало основою позиції А. Ончула у жовтні-листопада 1918 р. та підтримки проекту поділу Буковини на українську та румунську частину. Саме позиція А.Ончула та оголошення його національним комісаром Буковини від румунів стала причиною розриву з представниками Румунської Національної Ради та остаточної втрати політичних позицій.