Органи місцевого самоврядування України та Республіки Молдова: порівняльний аналіз - Гуйтор, Микола; Карпо, Василь (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
В статті досліджуються основні етапи та тенденції реформування системи місцевого самоврядування України та Республіки Молдова, вивчаються функції та повноваження органів місцевого самоврядування. Зазначені країни у 1997 р. ратифікували Європейську Хартію місцевого самоврядування, яка впливає на процеси реформування системи місцевого самоврядування. Проте децентралізація в обох країнах відбувається досить повільними темпами, одночасно із новими адміністративними утвореннями функціонує попередня система адміністративно-територіального поділу країни. Спостерігається відсутність політичної волі еліти країн до надання самостійності органам місцевого самоврядування.