Функціонування владних інституцій та розвиток процесів у політичному просторі Європейського Союзу - Бутирська, Ірина (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Автор аналізує політичний простір ЄС, як середовище дії політичних об’єктів і розвитку політичних процесів, систему політичних відмінностей, що зміцнюють політичну ієрархію в організації та диференціацію політичних позицій. Законодавчі акти, прийняті на наднаціональному рівні, держави-члени повинні виконувати чи, якщо це директива, перетворювати у національне законодавство. Доведено, що політико-інституціональна структура ієрархії в ЄС відносно слабка; спирається не на самостійність європейської влади, а на вибіркову та зумовлену цілим рядом умов передачу повноважень від держав наднаціональним інститутам; державам делегується частина національного суверенітету, хоч держави суверенні і в межах ЄС; національний суверенітет певною мірою обмежується і це серйозна перешкода, яка заважає розвивати владну вертикаль в ЄС. Автор наголошує, що це веде до збоїв у дотриманні правил ієрархічного підпорядкування. Переговори і співпраця інституцій ЄС більш організована, ніж на рівні держав, що свідчить про ЄС як про «договірний порядок», чи «конкурентний порядок». Адже функціонування ЄВР створює тиск конкуренції на господарюючі суб’єкти та на держави з їх політичними й економічними режимами. Автор вважає, що вирішення проблем залежить від чіткості рішень і дій ЄС, який повинен стати більш відкритим до політичної конкуренції. Це сприятиме веденню інновацій, висвітленню подій з ЄС і можливість громадянам визначитися, хто править в ЄС та прийняти чиюсь сторону в політичних дебатах. Інституціональні реформи вже змінили ЄС на більш конкурентний політичний інститут. Цей підхід має зайняти основне місце в розвитку політики ЄС, принаймні, в короткостроковій перспективі.