Особливості позиціонування геополітичного статусу України в медіа-дискурсі країн кавказького регіону (на прикладі Азербайджану) - Ротар, Наталія (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
У статті визначено особливості позиціонування геополітичного статусу України в медіа-дискурсі країн кавказького регіону на прикладі Азербайджану. Доведено, що тема українсько-російських відносин формально домінує в дискурсі азербайджанських медіа, проте, сюжетні лінії(членство України в НАТО, членство України в Європейському Союзі як її геополітична перспектива, перспективи радянської реінтеграції України, діяльність України в ООН), за допомогою яких відбувається наповнення смислами даної теми не завжди відображають її суть, адже у жодному заголовку даного тематичного блоку не йдеться про російську анексію Криму чи агресію на Донбасі.. Обґрунтовано, що важливим аспектом, який характеризує геополітичний статус України в азербайджанських медіа є звернення до порівняння конфлікту у Нагорному Карабасі та російської агресії в Україні. Однак даний аспект і у опозиційному виданні представлений проросійською позицією. Отже, вивчення медіа-дискурсу Азербайджану вказує на те, що російська агресія в Україні як загроза безпеки знайшла своє відображення у національних ЗМІ на недостатньо рівні. Події та процеси, що розгортаються в Україні позиціонуються як явища, що розвиваються паралельно з азербайджанськими реаліями, а виклики національній безпеці України позиціонуються без проекцій на рівень національної безпеки Азербайджану. У висновках наголошується, що перспективи вирішення питання анексії Криму та припинення збройної агресії Росії на Східній Україні медіа-дискурс Азербайджану однозначно пов’язує з (1) європейською інтеграцією України; (2) геополітичною підтримкою Європейського Союзу; (3) військовою та фінансовою підтримкою США, при чому внутрішньополітичні фактори жодного разу не оцінювалися в контексті геополітичних перспектив України. Геополітичні перспективи України, проблема її відносин з Росією як країною-агресором в Криму та на Донбасі та оцінки внутрішньополітичних процесів перебували на периферії медійного дискурсу, навіть у розрізі російської пропаганди, яка своє ставлення до України та подій в ній вписувала у ширший контекст власної геополітичної стратегії.