Регіональна співпраця для розвитку: основні тенденції, складнощі, перспективи: Cooperarea regională pentru dezvoltare: tendinţe, dificultăţi, perspective - Рошка, Людмила (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
Співробітництво з метою розвитку – це механізм вирішення проблем, що виникають у сучасному світі. Концепція м'якої сили визначається інтересом розвинених країн до підтримання миру на міжнародному рівні, а розвиток співпраці дозволяє цій важливій справі розвинути демократію та економіку країн, що розвиваються. На міжнародному рівні панує хаос, а держави, як основні суб'єкти міжнародних відносин, діють за принципом Макіавеллі, керуючись егоїстичними інтересами, визначеними страхом перед загрозою їх територіальній цілісності. В даному дослідженні визначено особливості політики співробітництва для розвитку; виділено приховані аспекти зовнішньої політики великих держав, явна сила яких нав’язує норми та закони на міжнародному рівні. Країни Східного партнерства користуються перевагами кількох програм політики співробітництва, тому для їх лідерів надзвичайно важливо вивчити всі аспекти цього явища.