Розвиток політики та економіки Румунії в ЄС - Бутирська, Ірина (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
У статті доведено, що важливим завданням адаптації до нових умов, в яких розвивається Румунія як повноправний член ЄС, є «європеїзація» її політичної та економічної сфер, самого менталітету румунського суспільства. Сучасна Румунія – це держава, що радикально змінилася в порівнянні з тією, яка в 1989 р. пережила найбурхливішу антикомуністичну революцію в ЦСЄ. Румунія прийняла на себе «європейськість» як національний проект тривалого розвитку, але за десять років після вступу не переконала партнерів у можливостях увійти в Шенгенську зону і охороняти зовнішні межі ЄС.