Оцінка сучасних загроз національній безпеці країн Балтії та Фінляндії в контексті російсько-української війни - Присташ, Анастасія (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
Повномасштабне вторгнення росії на територію України змусило країн-членів НАТО актуалізувати питання виявлення слабких місць в системі оборони, пошуку шляхів до посилення кордонів, а також поглиблення військового співробітництва з метою протистояння агресії.У контексті зазначеного, метою даного науково дослідження є аналіз поточних загроз національній безпеці країн Балтії та Фінляндської Республіки в контексті російсько-української війни з метою визначення подальших потенційних напрямків військової співпраці з Україною. Для досягнення поставленої мети було використано загальнонаукові методи дослідження, серед яких: аналіз та синтез, контент-аналіз, порівняння та класифікація. Зазначені методи наукового дослідження дозволили здійснити аналіз безпекового середовища країн Балтії та Фінляндії, де особливої уваги було приділено сучасним загрозам воєнного та політичного характеру для національної безпеки визначених країн. Разом з тим, визначено коло суб’єктів міжнародних відносин, які становлять небезпеку для зазначених країн в умовах російсько-української війни. Наявні загрози виокремлено в певні категорії, у рамках яких здійснюється дослідження. Зазначені загрози розглядаються в дослідженні як напрями для подальшого поглиблення співпраці між Литвою, Латвією, Естонією, Фінляндією та Україною в умовах трансформації міжнародного безпекового середовища. За основу взято деякі із звітів оборонних відомств зазначених країн, а також наукових установ та організацій з безпеки. Розкрито вплив російсько-української війни на формування подальших завдань при здійсненні зовнішньої політики країн Балтії та Фінляндії в умовах трансформації системи міжнародної безпеки. Зокрема, виокремлено сфери, інструменти та методи прямого впливу Росії. Водночас, досліджено роль та місце України в контексті посилення національної безпеки визначених країни при наявності спільного ворога на кордонах. На підставі проведеного аналізу підтверджено важливість розвитку співробітництва між Литвою, Латвією, Естонією, Фінляндією та Україною за військово-політичним напрямом як необхідний крок у посиленні системи європейської безпеки в цілому. Відтак, сформульовано відповідні висновки за напрямом дослідження.