Військовий потенціал держав Центральної та Східної Європи як чинник посилення військової суб’єктності Європейського Союзу - Лесик, Борис (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
Досліджено роль держав Центральної та Східної Європи у формуванні та посиленні військової суб'єктності Європейського Союзу. Розглянуто трансформацію країн регіону від «периферії» до «безпекового фронтиру» ЄС в умовах повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Проаналізовано військовий потенціал Польщі, Чехії, Угорщини, Словаччини, Румунії, Болгарії, Литви, Естонії та Латвії, а також їхню участь у проєктах Постійної структурованої співпраці (PESCO). Визначено розподіл сфер спеціалізації та відповідальності держав регіону. Польща виступає регіональним лідером за обсягом сухопутних сил; Чехія, Угорщина, Словаччина, Румунія та Болгарія забезпечують технологічне підґрунтя для оборонної інтеграції через розвиток військово-промислових комплексів; держави Балтії спеціалізуються на протидії кіберзагрозам та гібридним атакам. Встановлено, що держави ЦСЄ поступово переорієнтовуються із «споживачів» до активних учасників системи колективної оборони, що засвідчує їхню стратегічну цінність для Європейського Союзу.