Сучасні міждисциплінарні підходи у вивченні воєнно-політичних конфліктів: (на прикладі українсько-польської війни 1918–1919 рр.) - Монолатій, Іван (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
У статті розглядаються сучасні дослідницькі проєкції з царини історіографії, етнічної політології та прикладної математики щодо можливостей використання їх у вивченні феномена воєнно-політичного конфлікту. Ця ідея реалізовується автором на прикладі дослідження специфіки українсько-польської війни 1918–1919 рр. за Східну Галичину, яка стала наслідком проголошення на західноукраїнських землях української державності. З’ясовані понятійно-термінологічні проблеми в оцінці та трактуванні українсько-польської війни 1918–1919 рр., що досі пов’язані з наративами національних історіографій України та Польщі. Проаналізовані положення етнічної політології щодо «державотворчої затяжної війни», які певною мірою можуть стати підґрунтям для пояснення причин, перебігу та наслідків конфлікту українців та поляків у ХХ ст., зокрема під час досліджуваної війни. Звернено увагу на фактор «культурної ситуації», який безпосередньо міг впливати на розвиток цього конфлікту. Обґрунтовані дослідницькі пропозиції щодо нових підходів у вивченні варіативності залучення до методологічного інструментарію студій над українсько-польською війною (ходу, результатів і спадщини) теорії ігор, зокрема щодо вивчення етнополітичної поведінки учасників воєнно-політичного конфлікту. У статті стверджується доцільність використання міждисциплінарного підходу щодо вивчення етнополітичного конфлікту українців та поляків, оскільки залучення підходів історіографії, політичної науки та математики значно розширюватимуть інтерпретаційне поле сучасного розуміння складних проблем двосторонніх українсько-польських взаємин.