Мережева комунікація Дональда Трампа крізь призму концепції VUCA - Федонюк, Сергій (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
У статті досліджено комунікацію Дональда Трампа під час його обрання на пост президента США крізь призму концепції VUCA (мінливість, невизначеність, складність, неоднозначність) та аналізується роль цифрових комунікацій у його політичній діяльності. У контексті VUCA комунікація Д. Трампа призводить до посилення поляризації, емоційної мобілізації, руйнування традиційних інформаційних інститутів та персоналізації політичних стратегій. Виборча кампанія Д. Трампа стала зразком алгоритмічно керованого інформаційного впливу, що сприяло поширенню емоційно зарядженого контенту, делегітимації традиційних медіа та радикалізації суспільних настроїв. Його президентство супроводжується зміцненням виконавчої влади, загостренням внутрішньополітичних конфліктів, а також переглядом зовнішньополітичних союзів. У міжнародній площині адміністрація Д. Трампа демонструє ізоляціоністську риторику, зменшує залученість США у багатосторонні ініціативи, скорочує військову підтримку ключових партнерів, включаючи Україну, посилює економічний протекціонізм і змінює санкційну політику, внаслідок чого виникає інформаційна невизначеність, що ускладнює дипломатичну та безпекову ситуацію. У контексті боротьби України проти російської агресії непослідовність риторики та зменшення військової підтримки Вашингтоном посилюють інформаційну невизначеність і дипломатичні виклики. Дослідження підтверджує, що цифрова комунікація Д. Трампа є інструментом політичного впливу та каталізатором VUCA-тенденцій, які трансформують сучасні демократичні процеси, спричиняючи системні зміни у внутрішній і зовнішній політиці, а отже є необхідність переосмислення стійкості демократичних інституцій в епоху, коли цифрова комунікація формує політичні реалії швидше, ніж традиційні механізми управління здатні реагувати.