Перебудова і розпад СРСР. Ретроспективний погляд: Pierestrojka a upadek ZSRR. Kilka refleksji - Фреєк, Норберт (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
Цей текст – роздуми, пов'язані з перебудовою та розпадом СРСР. У березні 2025 року виповнилося 40 років з дня обрання Михайла Сергійовича Горбачова Генеральним секретарем ЦК КПРС. Горбачов був, якщо не брати до уваги двох його безпосередніх попередників, які були обрані в похилому віці, лідером радянської комуністичної партії, який перебував при владі найкоротший термін. Його пам'ятають як лідера, який запровадив гласність і перебудову, і ці два гасла стали девізом його правління. Водночас його звинувачують у занепаді країни та її політичного значення. Криза СРСР наприкінці 1980-х – на початку 1990-х років не була прямим результатом горбачовських проектів, а наслідком глибшої кризи. Перебудова, незважаючи на її цілі зміцнення системи, виявилася каталізатором ерозії, яка назрівала протягом багатьох років. Путч Янаєва слід розглядати як спробу відвернути тенденцію розпаду держави. Окрім розпаду радянської держави та провалу реформ, слід зазначити, що процеси, започатковані перебудовою, призвели до незалежності України, країн Балтії, Казахстану та центральноазійських республік, які до цього часу входили до склада СРСР. Тут слід виділити незалежність України, Казахстану та балтійських республік, оскільки ці країни не лише відокремилися від Росії, але й пішли власним шляхом інституційного та економічного розвитку. Горбачов не був першим, хто намагався реформувати СРСР, але він був першим, хто хотів зробити це в багатьох секторах одночасно. Однак цю структуру вже неможливо було реформувати. Використовуючи тезу польського філософа Лєшека Колаковського про те, що СРСР можна було ефективно керувати лише за принципом Сталіна. Науковець аргументовано доводить, що інші форми управління цією державою, включно зі спробами реформ, були приречені на поразку.