«Сірі зони» як політична технологія: трансформація територіальності у гібридних конфліктах - Калашлінська, Марина (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
У статті досліджено феномен територій із розмитим суверенітетом, так званих «сірих зон», як ключового елементу сучасних гібридних конфліктів. Попри наявні дослідження невизнаних утворень, політична логіка їх створення та функціонування як інструменту геополітичного впливу залишається недостатньо вивченою. Метою статті є аналіз політичної логіки «сірих зон» та визначення їхньої ролі у трансформації сучасної територіальності. Методологічну основу становить порівняльний аналіз кейсів, що поєднує інструментарій критичної геополітики з поведінковим аналізом політики пам’яті та безпеки. У результаті доведено, що «сірі зони» функціонують як цілеспрямована політична технологія маніпуляції суб’єктністю. Її логіка полягає у подвійній стратегії: одночасному конструюванні фіктивної агентності для «сірих зон» (через керовані вибори, «паспортизацію», створення альтернативної пам’яті) та деконструкції легітимної державності держави-мішені. Обґрунтовано, що саме цей процес трансформує територіальність із міжнародно-правової категорії контролю на динамічний інструмент гібридної війни, що є однією з ключових рис сучасних конфліктів.