Етнічні партії: поняття, різновиди, ідентичності (приклад пізньогабсбурзьких Галичини і Буковини) - Монолатій, Іван (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
У статті розглядається інституціоналізація етнічних партій як конфліктних груп в умовах багатонаціональної імперської політичної системи Габсбургів. Дослідження ґрунтується на порівняльному аналізі політичних партій Галичини та Буковини як регіонів із високою етнічною строкатістю. Автор доводить, що етнічні партії не були аномалією, а органічною частиною ширших процесів політичної модернізації в Центрально-Східній Європі. Запропоновано типологію етнічних партій за ідеологічними та функціональними критеріями. Показано, що в умовах відсутності централізованої національної держави етнічна ідентичність стала ключовим ресурсом політичної мобілізації, легітимації та представництва. Виокремлено два регіональні варіанти етнопартійної динаміки: конфронтаційно-мобілізаційну модель на Галичині та консенсусно-угодовий підхід – на Буковині. Обидві моделі репрезентували альтернативні способи адаптації етнічних еліт до імперського політичного простору. Висновується, що досвід функціонування етнічних партій на Галичині та на Буковині наприкінці ХІХ – на початку ХХ століття доцільно розглядати як важливий емпіричний матеріал для аналізу процесів політичної мобілізації етнічних груп, моделей партійного представництва в багатонаціональному середовищі, а також механізмів адаптації імперських інституцій до викликів націоналізації. Підкреслюється необхідність подальшого вивчення внутрішньої структури етнічних партій, їхньої коаліційної поведінки та зв’язків із громадянським суспільством. Досвід пізньогабсбурзьких Галичини і Буковини варто розглядати як важливий кейс для дослідження механізмів ранньої політичної модернізації багатонаціональних суспільств і порівняльного аналізу етнічної партійності у постімперських державах.