Трансформація системи публічної влади в умовах воєнного стану у контексті гібридизації політичного режиму в Україні - Осадца, Іван; Поліщук, Ігор (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
Статтю присвячено комплексному дослідженню трансформації архітектури публічної влади в Україні в умовах повномасштабної збройної агресії крізь призму концепції інституційної гібридизації політичного режиму. Авторами проаналізовано динамічний перехід від децентралізованої демократичної моделі управління до жорсткої воєнно-адміністративної вертикалі, що зумовлено об’єктивною потребою в оперативній концентрації ресурсів та забезпеченні національної безпеки. У роботі детально досліджується правовий статус та практична діяльність військових адміністрацій, які визначено як ключовий інструмент поєднання військового та державного управління в критичний період. Виявлено низку системних ризиків, що виникають внаслідок надмірної централізації владних повноважень, зокрема загрози поступового згортання реформи децентралізації, дублювання функцій органів місцевого самоврядування та виникнення інституційних дисфункцій у тилових регіонах країни. Окрему увагу приділено аналізу меж легітимного обмеження конституційних прав і свобод громадян, зокрема трансформації медіа-простору та запровадженню цензурних елементів через інструментарій міжнародного «тесту на пропорційність». На основі синтезу правового аналізу та актуальних соціологічних даних доведено формування в Україні специфічного «гібридного режиму надзвичайного стану», що поєднує демократичну легітимність із авторитарним інструментарієм управління. У висновках сформульовано стратегічні орієнтири для повоєнної демократизації та системного відновлення публічного управління на засадах європейських стандартів і принципів SIGMA, що є необхідною умовою для забезпечення стабільності політичної системи та успішної інтеграції України до Європейського Союзу.