Формування чехословацько-польського кордону на Ораві та Спіші (1918-1920 рр.): Kształtowanie granicy czechosłowacko-polskiej na Orawie i Spiszu (1918-1920) - Жарна, Кшиштоф (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Метою статті є висвітлення чехословацько-польської суперечки щодо приналежності двох регіонів: Орава та Спіш. Тешинська Сілезія була одним з найбільш індустріально розвинених регіонів Австро-Угорської монархії, населеним переважно людьми, свідомими своєї польськості. Тому приналежність цього регіону викликала більші емоції, ніж у випадку з Оравою та Спішем. Різниця полягає також у тому, що у випадку цих двох регіонів вони входили до складу Залітавії у складі Австро-Угорської імперії, а у випадку Цешинської Сілезії - до складу Прелітавії. Таким чином, конфлікт навколо Орави та Спішу був не лише польсько-чесько-словацьким суперництвом, але й певною мірою стосувався словаків, оскільки словацькі землі в угорській державі називалися «Верхньою Угорщиною», а ці дві спірні території входили до складу Угорського королівства. Часовий проміжок охоплює 1918-1920 роки, від створення двох держав до рішення Ради послів, яке мало вирішальне значення для встановлення приналежності спірних територій.