Українська літературна інтелігенція Галичини й Буковини кінця ХІХ – початку ХХ століть – генератор національної ідеї: : Гуйванюк М. «На шляху поступу ми лиш каменярі…». Українська літературна інтелігенція в суспільно-політичному та культурно-освітньому житті Галичини й Буковини (кінець ХІХ – початок ХХ ст.) - Яценюк , Фадей (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
Важливою умовою розбудови повноцінного громадянського суспільства є творче використання досвіду попередніх поколінь. Аналізу такого досвіду і присвячена ґрунтовна монографія кандидата історичних наук, завідувача кафедрою історії України Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Миколи Гуйванюка «На шляху поступу ми лиш каменярі…», в якій розкрито місце та значення діяльності української літературної інтелігенції в суспільно-політичному та культурно-освітньому житті Галичини й Буковини наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. В п’яти розділах наукового дослідження розглянуто діяльність літераторів у захисті економічних та соціальних інтересів українського населення, показано їх вплив на суспільно-політичне та релігійне життя регіону, проаналізовано просвітницьку та наукову діяльність.