Формування органів влади УСРР під впливом РКП(б) у 1919–1924 рр. - Фастовець , Юлія; Шарпатий , Віктор (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2024)
З’ясовано особливості формування органів влади УСРР під впливом РКП(б). Цей процес був цілковито підпорядкований рішенням РКП(б), що, по-перше, обумовлювалося відсутністю на території Української республіки власних кадрів для керування державою, а по-друге, це було викликано необхідністю зі сторони більшовиків встановити свій уряд на місцях. Вплив РКП(б) на формування органів влади УСРР відбувався шляхом різних політичних маніпуляцій, серед яких основними було призначенство (роздавання посад в КП(б)У представникам РКП(б)); політика трансферу (виселення з території УСРР українських комуністів та відрядження на їхні місця комуністів переважно російського походження); політика об’єднання партій, унаслідок якої на території УСРР провідною та єдино легітимною стала КП(б)У; чистки в партійному середовищі (від простого усунення з партійних посад до фізичної ліквідації представників української інтелігенції).