Вплив соціальних мереж на сучасне суспільство та зміну глобальних політичних процесів: Макнамі Р. Зафейсбучені: як соціальна мережа штовхає світ до катастрофи - Макух-Федоркова, Іванна; Макух , Ольга (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2022)
В даній статті аналізується дослідження відомого американського бізнесмена, венчурного капіталіста, музиканта, одного з перших інвесторів Facebook та на початковому етапі наставника Марка Цукерберга – Роджера Макнамі «Зафейсбучені: як соціальна мережа штовхає світ до катастрофи». Автор розкриває об’єктивні факти ролі сучасних технологій, завдяки яким найбільш популярні соціальні мережі маніпулюють увагою мільйонів людей, згубним чином впливають на психологічне здоров’ю та втручаються у політичні процеси світових держав. Акцентує увагу на загрозах демократії через технічні і бізнес рішення власників соціальних мереж, а також застерігає про небезпечні наслідки діяльності відомих Інтернет платформ на суспільство. Книга наповнена фактичним матеріалом і цікавими прикладами, підсилює інтерес і те, що аналізуючи теперішню дійсність Роджер Макнамі ділиться власним досвідом і наводить переконливі приклади, тим самим вибудовує своє бачення проблем та шляхів їх уникнення в майбутньому.