Політика Великої Британії щодо визначення східного кордону Польщі впродовж 1944-1945 рр. - Кіцак, Володимир (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
Досліджується позиція Великої Британії щодо визначення східного кордону Польщі впродовж 1944-1945 рр. Окреслено пріоритетні завдання політики уряду Великої Британії, які були спрямовані, на врегулювання повоєнного політичного статусу Польщі. Досліджено, що перш за все британські політики намагались поновити дипломатичні зносини між польським еміграційним урядом та урядом СРСР. Проаналізовано спроби В. Черчилля домогтись від Радянського Союзу дозволу на повернення у захоплені Червоною Армією райони Польщі законного уряду. Обґрунтовано думку про те, що саме відновлення в Польщі довоєнного уряду та недопущення перетворення її на радянського сателіта за зразком держав Балтії у 1940 р. було основним пріоритетом. Встановлено, що для політиків Великої Британії не було принципово необхідним відновити східний кордон Польщі у межах до вересня 1939 р. Натомість Польща мала отримати територіальні компенсації на заході.