Зовнішня політика США щодо держав Східної Європи: стан наукової розробки проблеми - Козачук, Олег; Васілєску, Грігор (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2021)
Зовнішня політика США здійснюється на певних принципах незалежно від партійної належності очільника Білого дому. Проте зовнішня політика США щодо східноєвропейських держав, а особливо тих з них, які є членами Східного партнерства, є малодослідженою. Актуальність аналізу стану наукової розробки проблеми зовнішньої політики США щодо держав Східної Європи обумовлено також безпосередньою зацікавленістю України в інтенсифікації та впливу Сполучених Штатів на країни регіону. Тому аналіз останніх робіт (монографій та фахових наукових статей, що опубліковані в рецензованих журналах) є необхідним з точки зору здійснення подальших досліджень з одного боку, та збільшення інтересу Вашингтону до регіону – з іншого. Запропоновано огляд та аналіз останніх публікацій, які можуть претендувати на прискіпливу увагу дослідників. Після 2014 р. вкрай небагато наукових публікацій мали своїм предметом саме роль і місце США щодо держав-членів Східного партнерства. Виокремлено найважливіші публікації, запропоновано до ознайомлення висновки та короткий зміст із розглянутих досліджень. Короткий зміст публікацій представлено, в тому числі, методом прямого та непрямого цитування їх резюме та висновків. Підсумовано, що тема політики США щодо Європи в цілому, так і окремих держав у Східній Європі не так широко висвітлюється науковцями. Ми припускаємо, що проводиться більше досліджень, але вони не публікуються в рецензованих журналах, тому приховані під час індексації у Web of Science або Scopus. Предметом досліджуваних статей та монографій є основному питання безпеки, проаналізовані публікації можуть бути використані як відправна точка у подальших дослідженнях політики США щодо східноєвропейських держав. Перспективним вбачається аналіз зовнішньої політики США після 2014 р. щодо держав, які є членами ЄС та є сусідами України.