Еволюція політики Данії у НАТО в другій половині ХХ ст. - Штурма, Марта (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2020)
Розглянуто трансформацію підходів Данії до блокової політики крізь призму реалізації безпекових пріоритетів країни. Виявлено суперечності в намаганні з боку Данії утримати баланс між статусом без’ядерної держави й необхідністю погодитися на присутність американської військової бази в Гренландії. З’ясовано причини та особливості амбівалентного ставлення Данії до НАТО впродовж холодної війни. Наголошено на негативних наслідках данської «політики застережень» 1980-х рр. у НАТО для іміджу країни як надійного союзника. Розкрито причини переходу Данії до активної безпекової політики впродовж 1990-х рр. в контексті посилення Атлантизму. Проаналізовано характер участі Данії у реалізації безпекових ініціатив з боку міжнародного співтовариства та інтервенційної діяльності в рамках НАТО й ad-hoc-коаліцій на чолі зі США. Підкреслено важливість перетворення Данії зі слабкої ланки НАТО у минулому на важливого гравця нордичної та європейської оборони в наш час.