Теоретичні аспекти трактування інституту президентства в Україні - Шкуро , Антон (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2024)
Мета даної статті полягає в аналізі наукових досліджень, присвячених питанням теоретичного трактування інституту президентства в Україні. Для дослідження проблеми у статті використано інституціональний та функціональний підходи, історичний, порівняльний та дескриптивний методи. Розкрито поняття інституту президентства, його місце та роль в політичній системі України. Автор проаналізував наявні теоретичні розвідки з урахуванням політологічних, історичних і правових трактувань. Звернено увагу на те, що після 90-х років XX ст. в Україні з’явився новий феномен в політичній системі. З впровадженням посади президента українська політика набула певного осучаснення і започаткувала теоретичне осмислення інституту президентства. Сьогодні інститут президентства є одним з актуальних напрямів політологічних досліджень. Національна практика в питаннях діяльності президентської влади яскраво засвідчує важливість цього організму в структурі політичної системи. Це загострює потребу дослідження теоретичних основ інституту президентства в Україні як політичного феномену та вимагає узагальнення наукового доробку українських дослідників у вивченні вітчизняної моделі інституту президентства.