Франкомовні іммігранти за межами провініції Квебек та англомовна імміграція в Квебеку: порівняльний аналіз cтатичних даних - Лупул, Тарас (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
Демографічні зміни в канадській федерації під впливом імміграції спричиняють дискусії довкола моделі мовної двокультурності. Для франкомовної громади, ідентичність якої історично базувалась на традиційних наріжних каменях парафії та церкви, перехід від французько-канадської громади до різнорідної франкофонської громади є сучасним чималим викликом. Ця спільнота переживає період переосмислення. Їй необхідно бути готовимяк до приїзду новоприбулих, так і до міграції в за межі провінції Квебек. У той же час життєздатність офіційних мовних спільнот Канади внаслідок приїзду франкомовних іммігрантів є спонукою для франкофонії. Питання імміграції, різноманітності, інтеграції та розміщення важливі як для Канади в цілому, так і в Квебеку зокрема, але вони іноді витлумачуються як загроза тому, що усвідомлюється як сутнісний виклик національній ідентичності. Важливість імміграції для англомовних громад у Квебеку є вагомою проблемою. Перешкоди, котрі стоять перед англомовними новоприбульцями у місті Квебек-сіті є критичним елементом в активізації англомовних громад у вказаній провінції. У цій статті франкомовних іммігрантів, які поселяються за межами Квебеку, названо «франкомовними іммігрантами», аналогічно, «франкофонна імміграція» стосується приїзду франкомовних іммігрантів до канадських провінцій та територій, окрім Квебеку. Статистичний аналіз даних вказує на чіткі відмінності між іммігрантами, які розмовляють французькою як їх першою офіційною і рідною мовою, та тими, хто розмовляє англійською та французькою мовами як лише офіційними мовами. Відповідно до аналізу наведеної статистики, існують відмінності між цими двома групами з точки зору їх демографічних та соціально-економічних характеристик. У цій статті також зазначено, що англомовних іммігрантів, які поселяються в Квебеку, означено як «англомовні іммігранти», аналогічно, «англомовна імміграція» означає прибуття англомовних іммігрантів у провінцію Квебек.