Порушення режиму радянсько-польського кордону та боротьба з ним у міжвоєнний період (1921-1939 роки) - Коцан, Роман (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
У статті розглянуто питання режиму державного кордону, його інституційного й правового забезпечення. Проблематику забезпечення режиму державного кордону вивчено на прикладі радянсько-польського кордону міжвоєнного періоду (1921-1939 рр.). Досліджено політичні особливості встановлення радянсько-польського кордону, які вплинули на його нестабільність і систематичні порушення режиму. Виявлено, що порушення режиму радянсько-польського кордону насамперед проявляється незаконним його перетином. Наголошено, що незаконні міграції населення з обох сторін кордону пояснювались штучністю встановленого кордону, низьким ступенем соціально-політичної лояльності населення до нього. Узагальнено причини порушення режиму радянсько-польського кордону впродовж 1921-1939 рр.. Досліджено процес протидії нелегальним міграціям як з боку Польщі, так і з боку СРСР. Охарактеризовано удосконалення юридичного й інституціонального чинника в боротьбі з порушенням режиму радянсько-польського кордону. Окреслено значення ретроспективного аналізу радянсько-польського кордону міжвоєнного періоду для сучасної української політичної науки.