Інтелектуальна міграція українців на рубежі ХХ-ХХІ століть: масштаби та основні характеристики явища - Демиденко, Олександр (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2019)
В статті аналізуються кількісні та якісні характеристики явища зовнішньої інтелектуальної міграції українських громадян в умовах незалежності. На основі статистичних даних вивчаються масштаби виїзду українців за кордон в рамках процесів наукової та освітньої міграції. Характеризується розвиток вітчизняної наукової галузі, яка відзначається поступовим зменшенням кількості підготовлених спеціалістів, в тому числі – через міграційне явище. Досліджуються динамічні показники втрати Україною наукових кадрів – докторів та кандидатів наук, які з 1991 року активно виїжджали в інші держави. Пропонується періодизація процесів наукової міграції з нашої держави на основі характерних рис та причин. Згідно з нею, еміграція українських вчених відбувалась в чотири етапи, останній з яких характеризує міграційні переміщення в ХХІ столітті. Визначаються галузі української науки, які найбільше постраждали від міграційного руху, втрачаючи підготовлені кадри на користь інших держав. Досліджується феномен студентської міграції, яка в першу чергу характеризується виїздом молодого покоління українців на навчання в інші держави. Підкреслюється, що цей процес, попри свою заплановану тимчасову сутність, дуже часто набуває безповоротного характеру та веде до втрати державою перспективних людських ресурсів.Окремо на прикладі представників ІТ-сфери розглядаються процеси еміграції висококваліфікованих фахівців. З метою створення прогнозу на майбутнє досліджуваного явища розглядаються результати опитувань студентської молоді, які демонструють позитивне ставлення молодих українців до перспективи виїзду за кордон. В комплексі вже наявні масштабні втрати інтелектуального потенціалу та неможливість його відтворення через міграційні вподобання молоді формують загрозливу ситуацію, яка стає актуальним викликом стабільному розвитку української держави.