Шлях Республіки Молдова до Східного партнерства: між досягненнями та політичними невдачами: Traseul Republicii Moldova in cadrul Parteneriatului Estic intre relizari și eșecuri politiceș - Чобану, Наталія (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2018)
Східне партнерство є ініціативою консолідації та поглиблення співпраці між Європейським Союзом та шістьма країнами-партнерами Східної Європи та Південного Кавказу: Вірменія, Азербайджан, Білорусія, Грузія, Республіка Молдова та Україна. Співпраця з державами Східного партнерства відбувається в рамках двох діалогових програм: двосторонньої (підписання та реалізація угод про асоціацію, створення глибокої та всебічної зони вільної торгівлі, лібералізація візового режиму) та багатосторонньої (реалізується на рівні всіх спеціалізованих платформ та ініціатив). У статті на основі комплексного аналізу автор характеризує позицію Республіки Молдова, її перспективи та можливості політичної, економічної та соціальної інтеграції до європейської спільноти, конкретно визначивши, що Республіка Молдова досягла головних цілей, визначені в Празі у 2009 році: підписання Угоди про асоціацію з ЄС, Угода про глибоку та всеохоплюючу зону вільної торгівлі та здійснення лібералізації візового режиму в Шенгенській зоні для власників біометричних паспортів. Авторська думка стверджує, що актуальність даного дослідження полягає в оцінці потенціалу Республіки Молдова сприйняти вплив цієї зовнішньополітичної європейської ініціативи та сприйнятті членства в рамках Східного партнерства з точки зору інтеграції до Європейського Союзу.