Сучасні зовнішньополітичні пріоритети Саудівської Аравії: регіональний та глобальний контексти - Дорош, Леся; Терешкевич, Анастасія (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
Досліджено сучасні зовнішньополітичні пріоритети Саудівської Аравії у контексті регіональних та глобальних трансформацій, враховуючи ключові аспекти економічної та дипломатичної стратегії держави. Проаналізовано зміну ролі Королівства на міжнародній арені, його регіональне лідерство та стратегічні ініціативи. Розглянуто геополітичне становище Саудівської Аравії в регіоні Близького Сходу, зокрема нормалізацію відносин з Іраном та співпрацю з Ізраїлем. Особлива увага приділена динаміці розвитку відносин Королівства із Китаєм, РФ, США та ЄС. Досліджено ключові аспекти енергетичної політики Саудівської Аравії в межах ОПЕК+, а також її прагнення диверсифікувати економіку та збільшити ненафтові прибутки. Особливу увагу приділено програмі «Vision 2030». Досліджено використання країною інструментів м’якої сили та публічної дипломатії для формування нового іміджу на міжнародній арені. Висвітлено виклики та можливості, що постають перед Саудівською Аравією у контексті формування нової архітектури міжнародних відносин.