Сутність та характерні риси сучасного демократичного відкату - Кравченко, Володимир; Добридень, Оксана (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
Статтю присвячено вивченню актуальних тенденцій, причин та факторів сучасного демократичного відкату. Доведено, що визначальними рисами регресу демократії є посилення виконавчої влади, обмеження свободи слова та зібрань, руйнування системи стримувань і противаг, маніпуляція виборчим процесом, зменшення незалежності судової системи, політичний популізм, зниження довіри громадян і систематичне порушення прав людини. Проаналізовано основні наукові підходи і теорії, які вивчають механізми та закономірності занепаду демократичних інститутів. Визначено демократичний відкат, як комплекс усвідомлених та цілеспрямованих дій, які здійснюють політичні лідери з метою контролю за органами державної влади, обмеження політичної конкуренції, збереження влади, руйнування фундаментальних принципів верховенства права та цінностей демократії. Досліджено роль популізму в процесі обмеження або ліквідації політичної конкуренції, зменшення ефективності функціонування демократичних інститутів, погіршення якості політичних рішень, поглиблення політичної поляризації і соціальних розколів. Розглянуто характерні риси і механізми демократичного відкату та демонтажу принципів, цінностей і норм ліберальної демократії в Угорщині. Встановлено, що зміна політичними лідерами конституційних норм, збільшення повноважень виконавчої влади, необмежений контроль над державними інститутами і виборчим процесом мають безпосередній вплив на порушення демократичних процедур і погіршення якості державного управління. Доведено, що за певних умов, частина суспільства може схвалювати демократичний регрес в обмін на гарантії стабільності, безпеки, підтримки консервативних цінностей, соціально-економічного добробуту, збереження влади і державних посад для представників політичних сил з якими вони себе асоціюють.