Юридичні аспекти підтримки України Міжнародним валютним фондом (2022–2025) - Lasek-Surowiec, Iwona (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
У статті розглядаються правові аспекти підтримки України з боку Міжнародного валютного фонду (МВФ) у 2022–2025 роках. Метою є оцінка того, якою мірою чинні правові норми дозволяють Фонду забезпечувати гнучкі фінансові заходи, зберігаючи свій інституційний мандат рівного ставлення до членів та захищаючи фінансову стабільність. Методологія поєднує догматично-правовий підхід з порівняльно-правовим аналізом, зосереджуючись на першоджерелах права МВФ, рішеннях Виконавчої ради та програмних документах. Результати дослідження свідчать, що зобов'язання України мають подвійний характер: договірні обов'язки, що випливають зі Статей, та програмні зобов'язання, пов'язані з EFF. Підтримка України з боку МВФ забезпечила не лише ліквідність та макроекономічну стабілізацію, але й сприяла розвитку скоординованого режиму боргу за участю двосторонніх та багатосторонніх кредиторів. Правовим наслідком є поява гібридної системи, в якій інструменти МВФ, хоча й не призначені безпосередньо для надзвичайних економічних умов, функціонують як нормативні механізми міжнародного фінансового права. Це тематичне дослідження демонструє, що втручання МВФ у таких умовах сприяє зміцненню міжнародної легітимності держави-одержувача та формує довгострокові рамки для реконструкції та інтеграції у світову фінансову систему.