Зовнішньополітична стратегія США щодо України в період адміністрацій Демократичної партії Б. Обами та Дж. Байдена - Бузаров, Андрій (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
В запропонованій роботі досліджено еволюцію зовнішньополітичної стратегії США щодо України за президентства Б. Обами (2009-2017) та Дж. Байдена (2021-2025). Проведено порівняльний аналіз стратегічних підходів Демократичної партії до підтримки суверенітету, безпеки та демократичного розвитку України в умовах російської агресії. Виявлено трансформацію курсу – від обережної реакції та політики «перезавантаження» часів Обами до формування стратегічного партнерства та безпрецедентної військово-економічної допомоги за Байдена. Підкреслено вплив системних змін у міжнародних відносинах, зокрема загострення протистояння з РФ та КНР, на посилення ролі України як ключового форпосту західних демократій. Зроблено висновок про збереження стратегічної тяглості зовнішньої політики США та її екзистенційний характер для європейської безпеки.