Інструменти реалізації українсько-румунського транскордонного співробітництва - Мельничук, Любов (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
Стаття присвячена дослідженню інструментів реалізації українсько-румунського транскордонного співробітництва. Транскордонна взаємодія України та Румунії реалізується в різних формах, зокрема через Європейський інструмент сусідства, діяльність єврорегіонів, окремі програми й проєкти, а також систему двосторонніх угод. Переважна частина цих ініціатив спрямована на активізацію транскордонного співробітництва шляхом посилення культурних контактів і стимулювання економічного розвитку. Ключовою метою такої співпраці є інтеграція прикордонних територій у спільний економічний простір, розв’язання спільних викликів та напрацювання нових стратегічних підходів. Проаналізовано три покоління програм стратегічного співробітництва між Україною та Румунією відповідно до хронологічних меж їх реалізації: 2007–2013 рр. – діяли Програма транскордонного співробітництва Україна-Румунія-Молдова, СОП Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна та СОП Румунія-Україна-Республіка Молдова; 2014–2020 рр. – реалізувались через програми ЄІС, включаючи «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна», «Спільну операційну програму Чорноморського басейну 2014 – 2020» та Спільну операційну програму ЄС Румунія-Україна 2014 – 2020»; 2021 – 2027 рр. – програма Interreg NEXT Румунія-Україна та Interreg NEXT Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна. Ці програми включають реалізацію інфраструктурних, культурних, освітніх, екологічних та інших проєктів. Незважаючи на вплив війни Росії проти України, реалізація транскордонних програм та проєктів продовжується.