Моделі адаптації національного суверенітету до викликів транснаціонального екологічного врядування - Вовк, Світлана; Новоскольцева, Людмила; Демідов, Денис (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
У статті проаналізовано трансформацію національного суверенітету під впливом транснаціонального екологічного врядування в умовах глобалізації. Метою дослідження є систематизація сучасних моделей адаптації суверенітету до екологічних викликів та обґрунтування оптимальної моделі для України. Методологія ґрунтується на порівняльному аналізі трьох основних моделей: колективного суверенітету через концепції «земної системи врядування» та «довірчого врядування»; адаптивного суверенітету через концепцію «зеленого суверенітету»; мережевого врядування через горизонтальну координацію різних учасників. Результати показують, що Україна впроваджує гібридну модель, поєднуючи елементи всіх трьох підходів через участь у програмах ЄС, адаптацію законодавства до європейських стандартів та розвиток транскордонного співробітництва. Особливе значення має здатність гнучко переходити між моделями залежно від конкретних викликів, зберігаючи баланс між національною автономією та міжнародними зобов’язаннями в контексті євроінтеграції та військової агресії.