Масова комунікація в соціальних мережах крізь призму класичних теорій - Макух-Федоркова, Іванна (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2025)
У статті досліджується феномен масової комунікації у цифрову добу крізь призму класичних ідей Г. Лебона про поведінку мас. Розглядається, як соціальні мережі трансформували традиційні механізми комунікації, створюючи простір колективних емоцій, де процеси зараження, навіювання та конформізму набувають нових форм. Аналізується роль медіа у формуванні громадських настроїв, управлінні увагою аудиторії та впливі харизматичних лідерів, здатних маніпулювати колективною свідомістю через комунікативні стратегії. Автор наголошує, що сучасна масова комунікація не лише об’єднує людей навколо спільних ідей, а й може сприяти поширенню дезінформації, радикалізації та втраті критичного мислення. На основі порівняння концепцій Лебона та інтерпретацій С. Московічі показано, як їхні підходи допомагають пояснити сучасні масові рухи в цифровому середовищі. Зроблено висновок про необхідність поєднання колективної солідарності з індивідуальною відповідальністю, етичної комунікації та медіаграмотності як умов збереження демократичних цінностей у глобальному інформаційному просторі.