Особливості реформування політико-управлінських інститутів Болгарії після вступу до ЄС - Клим, Руслана (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2023)
У статті визначено, що вступ Болгарії до Європейського Союзу був одним із ключових факторів у формуванні нових та реформуванні вже існуючих політико-управлінських інститутів, з’ясовано їх сутність та фундаментальні ознаки й запропоновано розділити особливості функціонування на період перед вступом до ЄС та період повноправного членства в Європейському співтоваристві, а також здійснено аналіз нормативно-правових документів, якими супроводжувався процес реформування політико-управлінських інститутів крізь призму рішень болгарських урядів впродовж 2005-2023 рр. Вивчення досвіду реформування політико-управлінських інститутів Болгарії є надзвичайно актуальним і для України, яка законодавчо закріпила курс на європейську інтеграцію, проводить реформу децентралізації, удосконалює систему надання публічних послуг та електронного урядування.