Світ, якого вже не існує – спільна історія поляків та українців: Jakimowicz M. Świat, który już nie istnieje. Polskie i ukraińskie opowieści biograficzne (1918–1956) - Домбровскі , Кароль (Історико-політичні проблеми сучасного світу, 2023)
Важливими історичними джерелами є відносини свідків історії. Вони будують усну історію, яка дозволяє поглянути на факти, відомі з інших першоджерел, з іншої точки зору. Це особливо важливо в ситуаціях, коли історик стикається з суперечливими національними наративами, які створюють власні міфи та використовують їх у політичній боротьбі, як внутрішній, так і зовнішній, зміцнюючи власний партійний електорат і впливаючи на зовнішню політику певної країни. Наративи підкріплюються через ЗМІ та просуваються політичними елітами. Історія України та Польші сповнена суперечливих наративів. Марселіна Якимович у книзі «Świat, który już nie istnieje. Polskie i ukraińskie opowieści biograficzne (1918–1956)» дуже добре проаналізувала спогади людей, які народилися в Східній Галичині в польсько-українських сім’ях, пережили Другу світову війну і або виїхали до Польщі, або залишилися в Україні. Таким чином, автор показав багато аспектів життя цієї дуже характерної соціальної групи. Соціальної групи, світ якої, сформований в довоєнних багатонаціональних кресах, більше не існує.